Greek

Greek

Γονική εμπλοκή: Τι είναι και γιατί με αφορά;

Σε αυτή την ενότητα θα ανακαλύψετε τη γονική εμπλοκή, όπως σας αφορά. Ξεκινήστε παρακολουθώντας την παρουσίαση που έχει ετοιμάσει το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και αφορά τη γονική εμπλοκή.

Εδώ μπορείτε να αξιολογήσετε, πόσο πολύ επιτυγχάνεται η γονική εμπλοκή στο σχολείο σας σύμφωνα με το μοντέλο του Eipstein

Αξιολογήστε τις σχέσεις μεταξύ Σχολείου, Οικογένειας και Κοινωνίας

KarenClarkSalinas, Joyce L. Epstein, & Mavis G. Sanders, Johns Hopkins University. Deborah Davis & Inge Aldersbaes, Northwest Regional Educational Laboratory.

Αυτό το εργαλείο (https://goo.gl/forms/VYgm5nEPRYfVqYaI3) βοηθά να αξιολογήσετε, εάν το σχολείο σας εμπλέκει γονείς, μέλη της κοινότητας και μαθητές με ουσιαστικό τρόπο. Το εργαλείο αυτό βασίζεται στο πλαίσιο έξι τύπων συμμετοχής και επικεντρώνεται στο πόσο καλά οι δραστηριότητες αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη συμμετοχή περισσότερων ή όλων των οικογενειών στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Αυτή τη στιγμή, το σχολείο σας μπορεί να διεξάγει όλες, ορισμένες ή καμία από τις δραστηριότητες ή τις προσεγγίσεις που αναφέρονται. Δεν είναι κάθε δραστηριότητα κατάλληλη σε κάθε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να διεξάγονται συχνά όλες οι δραστηριότητες – ορισμένες μπορούν να υλοποιηθούν μία ή δύο φορές το χρόνο. Σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα, οι δραστηριότητες θα επιλεγούν και θα περιγραφούν λεπτομερώς στο Σχέδιο Δράσης της σχολικής χρονιάς για να βοηθήσετε στην επίτευξη συγκεκριμένων σχολικών στόχων βελτίωσης των σχέσεων σχολείου-γονέων- τοπικής κοινωνίας.

Το σχολείο σας θα επιλέξει σύμφωνα με το προφίλ και τις ανάγκες του ποιες δράσεις θα υλοποιήσει. Αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις κενές γραμμές και να αξιολογηθούν για τις σημαντικότερες πρακτικές γονικής εμπλοκλής που εκτελεί το σχολείο σας.

Οδηγίες: Χρησιμοποιήστε την παρακάτω βαθμολογική κλίμακα, για να βαθμολογήσετε το σχολείο σας με τους έξι τύπους συμμετοχής. Καθώς εξετάζετε κάθε στοιχείο, περιγράψτε την απάντηση που πλησιάζει περισσότερο στην περιγραφή του τρόπου υλοποίησης της δραστηριότητας στο σχολείο σας.

Βαθμολογική κλίμακα

1-Ποτέ: Αυτή η στρατηγική δεν ακολουθείται ποτέ στο σχολείο μας

2-Σπάνια: Ακολουθείται σε μία ή δύο τάξεις ή με λίγες οικογένειες. Δεν έχει δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα του σχολείου.

3-Μερικές φορές: Ακολουθείται σε ορισμένες τάξεις ή με λίγες οικογένειες. Έχει δοθεί λίγη έμφαση στο πρόγραμμα του σχολείου σε ό,τι αφορά κυρίως τους βαθμούς. Η ποιότητα της υλοποίησης επιδέχεται βελτιώσεις.

4-Συχνά: Ακολουθείται σε πολλές, αλλά όχι σε όλες τις τάξεις με πολλές, αλλά όχι με όλες τις οικογένειες. Δίνεται σημαντική έμφαση στο πρόγραμμα του σχολείου, κυρίως όσον αφορά τους βαθμούς. Η ποιότητα της υλοποίησης είναι υψηλή, μικρές βελτιώσεις χρειάζονται.

5-Πολύ συχνά: Υλοποιείται σχεδόν σε όλες τις τάξεις, σχεδόν με όλες τις οικογένειες. Καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του προγράμματος του σχολείου. Η υλοποίηση της στρατηγικής είναι άριστη.

Το εργαλείο αυτό έχει σχεδιαστεί για να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί ετησίως, ή κάθε άλλο έτος από μια ομάδα δράσης για τις σχέσεις σχολείου-οικογένειας-τοπικής κοινωνίας για την αξιολόγηση της προόδου του προγράμματος. Τα αποτελέσματα όχι μόνο αναδεικνύουν το εύρος και την ποιότητα των δραστηριοτήτων συμμετοχής, αλλά και προτείνουν νέες κατευθύνσεις και απαιτούμενες βελτιώσεις για το επόμενο σχέδιο δράσης.

Δραστηριότητα

  • Φτιάξτε μια κατασκευή που να αναδεικνύει τις δυναμικές/τα θέματα/τις προκλήσεις/τις αγωνίες κ.λπ. της γονικής εμπλοκής με γονείς μετανάστες/πρόσφυγες
  • Για να πάρετε ιδέες, μπορείτε να δείτε προηγούμενα παραδείγματα κατασκευών από εκπαιδευτικούς.